Prečo si vybrať 10-free lak na nechty? časť 3

7 novembra, 2020 0 Od CLC SK

V predchádzajúcej časti sme si predstavili prvých 5 nebezpečných chemikálií, ktoré sa používajú v lakoch na nechty. Dnes si predstavíme druhú polovicu tohto zoznamu chemikálií, ktoré náš 10-free lak na nechty neobsahuje a aj dôvody, prečo sú pre nás škodlivé.

  • Etyl tosylamid

Etyl tosylamid slúži pri formulácii ako zmäkčovadlo a pomáha vytvoriť správny povrch výrobku. Zvyšuje tiež odolnosť a predlžuje výdrž laku na nechty. Z chemickej stránky patrí medzi sulfonamidy, ktoré sú v EÚ úplne zakázané, pretože štruktúrou sa podobajú na niektoré antibiotiká, a teda vznikla obava o všeobecné zdravie v súvislosti s odolnosťou voči antibiotikám.

Na etiketách hľadajte označenie ETHYL TOSYLAMIDE.

  • Dibutylftalát (DBP)

Dibutyftalát patrí medzi ftaláty, ako aj názov naznačuje, a v laku na nechty sa používa na zníženie odštiepovania. Ftaláty sú klasifikované ako endokrinné disruptory a v ľudskom tele napodobujú hormón estrogén. Spôsobujú zhoršenie hormonálneho vývoja plodov mužského pohlavia, spôsobujú poškodenie orgánov a môžu spôsobiť aj predčasnú menopauzu. V EÚ je ich použitie úplne zakázané.

Na etiketách hľadajte označenie DIBUTYL PHTHALATE.

colour lover cosmetics
  • Trifenylfosfát

V lakoch na nechty slúži na zvýšenie elasticity, a tiež ako protihorľavá látka. Jeho účinky na človeka nie sú ešte dostatočne preskúmané, avšak už teraz výskumy naznačujú, že vystavenie trifenylfosfátu môže mať dopady na endokrinný systém, negatívne môže ovplyvňovať reprodukciu a vývoj, dokonca môže spôsobovať genotoxicitu. Krátkodobý výskum na rybách poukázal na zmenu hormonálnej rovnováhy a narušenie reprodukčnej schopnosti. Rovnako výskumy naznačujú, že narúša metabolizmus a funkciu štítnej žľazy. 

Na etiketách hľadajte označenie TRIPHENYL PHOSPHATE.

  • Parabény

Parabény sú pre verejnosť asi najznámejšie. Používajú sa ako konzervanty, ktoré zabraňujú množeniu baktérií, a tým predlžujú životnosť produktov. Existujú podozrenia, že zasahujú do hormonálnej rovnováhy, dokonca, že môžu byť spojené so zvýšeným rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny. Tiež môžu byť alergénne. V EÚ sú stanovené bezpečné množstvá, v ktorých môžu byť použité v kozmetike.

Na etiketách hľadajte označenie METHYLPARABEN, BUTYL PARABEN, PROPYL PARABEN.

  • Zložky zvieracieho pôvodu

Vegánstvo nepochybne zažíva v poslednej dobe veľký boom a produkty označené ako vegánske môžeme nájsť v čoraz väčšej miere. My však dúfame, že nejde len o trend, ale o zmenu myslenia, ktorá bude trvalá. Najčastejšie zložky zvieracieho pôvodu v laku na nechty sú:

  • Karmín – červený pigment, ktorý sa získava zo samičích tiel hmyzu druhu Dactylopius
  • Guanín – kryštalická zlúčenina, ktorá sa získava z rybích šupín kvôli dodaniu trblietavého efektu
  • Keratín – živočíšna bielkovina, ktorá sa získava z cicavcov ako dobytok, kone, prasatá, zajace a iné. Čo sa týka kozmetiky, verí sa tomu, že posilní povrch nechtov, vlasov a dokonca kože. Avšak aplikovaný topicky dodáva len zdravší vzhľad, dokým sa nevymyje.

Nanešťastie však tieto nie sú jediné, preto pozorne čítajte etikety, ak sú pre Vás produkty vhodné pre vegánov dôležité.

Ešte stále váhate, či 10-free lak na nechty je pre Vás ten pravý? My vieme, že nechceme mať tieto škodlivé látky v našom živote, a veríme, že ani Vy to nechcete. Preto už dlhšie neváhajte a pozrite si našu ponuku 10-free, netoxických lakov na nechty vhodných pre vegánov. Čakáme len na Vás.

Váš tím Colour Lover Cosmetics