Ako funguje lak na nechty?

10 novembra, 2020 0 Od CLC SK

Máte rada upravené nechtíky, prípadne chcete vystúpiť z davu a vyžívate sa v zaujímavých dizajnoch na nechtoch? Zamyslela ste sa niekedy nad tým, čo ten lak na nechty vlastne obsahuje? Ako funguje?

Lak na nechty obsahuje množstvo zložiek, ktoré u inej kozmetiky nenájdeme. To preto, že od laku na nechty očakávame, že bude po nanesení pevný, trvácny, nebude sa štiepiť ani olupovať, dokým sa my nerozhodneme ho odstrániť. Za týmto účelom sa do lakov na nechty pridávajú rôzne zložky, ktoré tieto funkcie zabezpečia.

Rozpúšťadlá

Rozpúšťadlá sú tekutiny, ktorých úlohou je rozpustiť iné zložky, ktoré sú nerozpustné vo vode, a tak pomáhajú s premiešaním jednotlivých zložiek a s vytvorením homogénneho produktu. Príkladmi rozpúšťadiel sú butyl acetát, etyl acetát a alkohol. Ak však vidíte v zložení toluén, xylén alebo formaldehyd, berte nohy na plecia. Riziká z ich používania sme už vysvetlili.

Filmotvorné látky

Úlohou formotvorných látok je zabezpečiť hladký povrch laku po nanesení. Najbežnejšia filmotvorná látka je nitrocelulóza, prípadne sa používajú rôzne akrylátové polyméry.

colour lover cosmetics

Živice

Živice zabezpečujú priľnavosť laku na povrch nechtu, spevňujú jeho štruktúru a zvyšujú lesk. Našťastie, už nie sme odkázaní iba na formaldehydovú živicu a etyl tosylamid, ktoré sú škodlivé.

Zmäkčovadlá

Dodávajú pružnosť filmotvorným látkam a živiciam, ktoré by inak boli pevné, ale krehké. Tým znižujú šancu, že sa lak na nechtoch bude štiepiť a olupovať.

Farbivá a pigmenty

Môžu byť prírodné, či syntetické, a ako už názov napovedá, dodávajú laku jeho farbu. Pigmenty môžu taktiež byť matné aj lesklé, podľa efektu, ktorý chceme vytvoriť.

Dodatočné prísady

Navyše je možné do laku na nechty pridať rôzne zahusťovadlá kvôli dosiahnutiu optimálnej konzistencie, prípadne UV filtre, ktoré ochránia farbivá a pigmenty pred vplyvom slnka.

Prajeme Vám príjemné lakovanie.