Lámavé nechty trápia nejednu ruku, a to z rôznych dôvodov. Či už pôsobia neúhľadne, lak na nechtoch nedrží, ale čo je horšie jednotlivé poškodenia môžu byť aj bolestivé. Prečo sa to ale deje?

Na začiatok krátka lekcia z biológie. Ako sme si už dávnejšie vysvetlili – nechtová platnička sa skladá z keratínových buniek, ktoré sú na sebe poukladané v približne 50 vrstvách. Pomedzi a skrz ne sa dostáva voda a spolu s ňou aj iné prvky, ktorým svoje nechty vystavujeme.

Keratín, ktorý tvorí naše nechty, je však prirodzene suchá, tvrdá bielkovina. Z tohto dôvodu telo nechty prirodzene zásobuje mazom z nechtového lôžka, aby boli flexibilné.

Pohľad na štruktúru nechtov pod mikroskopom

Problém je, že keratín ma jednu veľkú slabinu – vodu. Voda sa dostáva do keratínových buniek, skrz celú nechtovú platničku. Nechty po namočení zväčšia svoj objem až o 1/3, čím sa stávajú mäkkými a špongiovitými. Trvá približne 1-2 hodiny, aby sa po namočení nadbytočná voda z nechtov vyparila. Tá však so sebou berie aj prirodzený maz. Preto čím viac namáčame nechty do vody tým viac ich vysúšame, a o to viac sa keratínová nechtový platnička stáva tvrdšou a krehkejšou.

Existuje však záchrana – nechtový olej. Voda nechty dehydruje, avšak nechtový olej ich vyživuje. Pôsobí ako lepidlo, ktoré drží jednotlivé vrstvy nechtovej platničky pokope, čím zabraňuje štiepeniu. Pravidelným používaním nechtového oleja sú nechty flexibilnejšie, pevnejšie, nelámu sa a netvoria sa zádery. 

Tip

Vyskúšajte nechtové oleje z našej širokej ponuky, aby boli Vaše nechty hydratované a nelámali sa.

Prajeme Vám príjemné lakovanie.