Prečo si vybrať 10-free lak na nechty? Anatómia nechtov

6 novembra, 2020 0 Od CLC SK

Nechty sú väčšinou prehliadané ako niečo neživé na konci prstov, čo si svojvoľne rastie, pričom tomu netreba venovať takmer žiadnu pozornosť, prípadne ako niečo čo si môžeme rôznymi spôsobmi zdobiť, napríklad môžete použiť aj náš 10-free lak na nechty. Ale je to skutočne také jednoduché?

Časť nechtu, na ktorú aplikujeme lak na nechty sa volá nechtová platnička, ale v bežnej reči nechtovou platničkou označujeme necht. Táto sa skladá z molekúl istého typu bielkoviny, zvanej keratín, s mnohými disulfidovými väzbami a nízkou hladinou lipidov. Svojim zložením sa vo svojej ochrannej funkcii nepodobá na žiadnu inú membránu v ľudskom tele.

Nechty možno vnímame ako nepriepustné bariéry, to však vôbec nie je pravda. V skutočnosti je necht oveľa priepustnejší než ľudská koža, pretože sa správa ako hydrofilná gélová membrána, ktorá dokáže absorbovať vodu. Nechty zároveň prirodzene obsahujú póry, ktoré umožňujú prenikanie vody cez nechtovú platničku. Určite ste si všimli, že napríklad po namočení vo vode Vaše nechty zmenia tvar – sú plochejšie, možno sa zdajú aj trošku hrubšie. To preto, že do nechtu prenikla voda, ktorá sa v ňom naviazala, a teda zmenila jeho tvar.

12-free lak na nechty colourlover cosmetics
Anatómia nechtu

Dokonca výskumy dokazujú, že voda v nechtovej platničke, prípadne lak na nechty na vodnej báze, dokonca zvyšuje priepustnosť nechtovej platničky, pretože naviazaním vody v štruktúre nechtovej platničky dochádza k roztiahnutiu týchto pórov. Túto vlastnosť sa snažia vedci využiť pri vývoji topických liečiv na rôzne nechtové ochorenia za účelom zvýšenia efektivity liečby.

Môžete si povedať, že voda predsa nie je ničím škodlivá a nie je problém, že dokáže preniknúť do štruktúry nechtu. To je skutočne pravda. Problémom však je, že okrem vody dokážu nechty absorbovať aj iné látky, ktorým sú vystavené, presne rovnako ako už spomínanú vodu. Práve preto je dôležité dbať na to, čo na svoje nechty aplikujeme, resp. akým látkam ich vystavujeme.

Z tohto dôvodu Vám prinášame 10-free lak na nechty, ktorý neobsahuje 10 najčastejších zložiek, ktoré sa v lakoch na nechty bežne používajú. V ďalšej časti sa poučíme, prečo sú tieto látky také nebezpečné.

Váš tím Colour Lover Cosmetics